Monday 21 April 2014

Davit Kartvelishvili (დავით ქართველიშვილი)
source: http://burusi.wordpress.com/literature/david-kartvelishvili/

Davit is author of four novels and many short stories, characteristic for their dynamic plot. He works with a wide range of topics – from sentimental pictures from the 19th century to nowadays life and manners. His writings are ifluenced by the Orthodox Church.

7 comments:

Unknown said...

Kniha New Book, ktorú napísal spisovateľ David Kartvelishvili by určite zaujala každého milovníka gruzínskej literatúry. Príbeh je o mladom spisovateľovi Irakli, ktorý bol poverený úspešným podnikateľom, aby písal jeho myšlienky. Aby sa spisovateľ lepšie zoznámil s podnikateľom sťahuje sa do jeho domu a tam sa vytvára neobvyklý vzťah medzi ním a podnikateľovou dcérou. Avšak namiesto písania spomienok sa Irakli venuje písaniu svojho románu s názvom "Nová kniha". Hlavnou postavou "novej knihy", je sám - mladý gruzínsky spisovateľ Irakli, ktorý je poverený úspešným podnikateľom písať jeho spomienky. Kto je autorom a kto je postava z románu? Ktorý román opisuje realitu a ktorý fikciu? A je realita lepšia ako fikcia?
Úryvok z knihy si môžete prečítať tu : http://bookplatform.org/en/activities/919-the-new-book.html

Unknown said...

Attention was drawn on Davit Kartvelishvili by his very first short story collection "Potpourri" in 2001 when he won the prize “Tsinandali” for the best young writer of the year 2001. He also won the Literary Award “Saba” for the Best Prosaic Collection of the Year with his work “Four Stories” in 2008.

Unknown said...

Zurab Karumidze, Dagny, or a Love Feast, Dalkey Archive Press:
Fact and fantasy collide in this visionary, literary “feast” starring historical Norwegian poet and dramatist Dagny Juel (1867-1901), a beautiful woman whose life found her falling victim to one deranged male fantasy after another. An inspiration to such celebrities as Edward Munch, August Strindberg, and Gustav Vigeland, the “Queen” of Berlin bohemia in the 1890s, she met her death at the hands of her lover in a Tbilisi hotel room in 1901.

Paťa Patz. said...

Davit Kartvelišvili sa narodil v Tbilisi r. 1976. Vyštudoval právo, ale nikdy nepôsobil v tejto oblasti. Jeho poviedky sa pravidelne objavovali v literárnych časopisoch od r. 1999. Autor štyroch románov je známy aj svojimi poviedkami, charakteristickými originálnym štýlom a dynamickým dejom, ktorý udržuje čitateľa v očakávaní. V súčasnosti žije a pracuje v USA.
Dielo:
Faktický dôkaz (2011) - Detektív Gacharia nie je bežný detektív. Vracia sa k vyriešeným prípadom vrážd, nie však za účelom ďalšieho vyšetrovania, ale aby nadobudol životnú múdrosť v rozhovoroch s príbuznými obetí. Gacharia, rojko žijúci vo vlastnom svete, si vybral tento spôsob, ako sa dostať pod kožu širokej škále páchateľov a obetí a zároveň sa dozvedieť niečo o sebe a svojom živote.

Paťa Patz. said...

6 snov (2011) - Šesť prekrásnych polorealistických, polosnových príbehov. Hoci sú celkom odlišné, majú niečo spoločné: na konci nikdy nie je jasné, či je to všetko skutočnosť, alebo protagonisti iba snívajú. Ďalším spoločným prvkom je motív smrti a vojny, politická situácia súčasného Gruzínska je všadeprítomná v pozadí. Kartvelišvili píše jednoducho, hutne, čistou, takmer klasickou gruzínčinou.

4 príbehy (2007) - Tieto poviedky odhaľujú autorovu majstrovskú schopnosť veľmi jednoduchým jazykom zdôrazniť a zhustiť banálne každodennosti s nevyhnutným vyvrcholením - ktoré sa väčšinou odohrá iba v rozprávačových predstavách - a potom vrátiť nás aj hrdinu späť na zem prekvapivým spôsobom.

Unknown said...

Literary Awards and Prizes:
2007 > Literary award SABA for The Best Book of Short Stories of the Year
2001 > Literary award TSINANDALI for the Best Young Writer in Georgia

Unknown said...

The literature prize Saba announced its 2015 contestants. Saba is the most prestigious literary award in Georgia, founded by TBC Bank and Rustavi-2 TV. Its winners are revealed each year. The categories vary from fiction to non-fiction, poetry, as well as translation works.
More:
http://cbw.ge/georgia/saba-2015/